Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mire jó a dió?
1 hete | Nagy Szaffina | 0 hozzászólás Az egyik legfinomabb őszi termésünk. Ki ne szeretné a dióbélt süteményekbe, vagy csak úgy önmagában elfogyasztani? A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin, és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Jó idegrendszer védő. Alakja olyan, mint az agy, és éppen erre is van hatással! Fejfájás estén kevés áztatott mazsolával keverjük össze. (A mazsola is tartalmaz fájdalomcsillapító anyagot.) Koncentrációban is segít. Szellemi munkát végzőknek kifejezetten ajánlom! Készíthetünk belőle diótejfölt, tejet, túrókrémet, süteményeket, tortalapot, diós „tésztát” (nálunk ez diós-alma), körözöttet, pudingot, fasírozottat, és még megannyi mást! A receptekhez írd be az oldal tetején a keresőbe, hogy dió és már „mazsolázhatsz” is közöttük. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, egy, de még jobb, ha két éjszakára beáztatjuk, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának. Ha szárazon szeretnénk enni, áztatás után hagyjuk kiszáradni, ilyenkor a héját is könnyebb eltávolítani, bár nem szükséges, és szárítottan már lehet rágcsálni, vagy szárazon darálni. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Ám, nem csak a diótermés áldásos! A termések zöld héja, és fa levelei, C-vitamint és illóolajat tartalmaznak. Levélből készíthetünk főzetet, (enyhe főzetet, kevés levél, jóval több víz) vértisztító hatású, csökkenti a magas vérnyomást, és a vércukorszintet. Ajánlott még allergia, fogínygyulladás, és szemgyulladás esetén. Jó gyomor és bélfertőtlenítő. Külsőleg gyulladt felületre borogatásként is alkalmazhatjuk. Daganatos megbetegedés estén fürdőt is készíthetünk belőle. A fürdő nők számára is áldásos lehet, mert megszünteti a fehérfolyást. Teája székszorulást okozhat, a csersav miatt. Ezért is lágy teát készítsünk. 10 g dió levél, fél liter vízhez, főzzük 10-15 percig. (bizonyos gyógynövények csak bizonyos eljárással adják gyógyító hatásukat.) Kis adagokban igyuk. Ezenkívül, a levél barna festékanyagot is tartalmaz, próbáljuk meg természetes hajfestékként! Áztassunk be diólevelet meleg vízbe, és hagyjuk állni egy kis ideig. Ebben az estben lehet jóval több a levél. Ezzel öblítsük át a hajunkat. Ad neki egy mélyebb barna színt. Ez mellett ápolja is hajunkat. Csillogóbb és egészségesebb lesz. A dió terméséből dióolajat is készítenek, ami linoleinsavat tartalmaz, közel 50 % -ban! Ez esszenciális zsírsav, mely védi a szívet, és az érrendszert. Érdekesség: Latin neve: Juglans regia. Karácsonyi időszakban fogy a legtöbb dió! Fagyasztóban is tárolhatod, nem fagy le, és nem károsulnak az enzimek. A „Diótörő” mesés színdarab is a dióról és hát a szerelemről íródott. „A család egyik barátja különleges diótörő figurát ajándékoz a kislánynak, aki a bábot, miután jót játszott vele, egy székbe ülteti, és boldogan fekszik le aludni. Álmában megelevenednek a bábok, ám a békés idillt megzavarja a gonosz Egérkirály felbukkanása. Az ezt követő csatában végül Diótörő diadalmaskodik, megmenti a kislányt, és magával viszi a birodalmába. Ott a karácsonyfa alatt látott ajándékok fogadják, és vezetik tovább a csodapalota tündöklő világába”… (Forrás: http://www.jegy.hu/programs/24999/Diotoro_) A diótermésből készíthetünk karácsonyfadíszt is. Lásd Karácsonyi ajándék ötletek című könyvemet. Hamarosan kapható lesz újra!! Te hogy szereted enni a diót? Mi a kedvenc ételed dióból? Meglepetés!!! Holnap egy diós finomságot fogok bemutatni élő videón keresztül! Hogy mi lesz az? Tarts velem!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
SZILVA LEKVÁR BEFŐZÉSI MÓDOK...!
A SZILVA JÓTÉKONY HATÁSAI ... !!!
SAVANYUSÁG ELTÉTEL...!!!
GYORSKOVÁSZOS UBORKA