Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
*Hát ezt jó tudni a mákról!!!*
Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet MAKOSGUBA VANILIA PUDINGGAL ! Hozzávalók: CSACSIFULE ETEL ! Hozzávalók: MAKOS KUPOLA ETEL ! Hozzávalók(8-10 darabhoz): MAKOS ROLAD MANDARIN KREMMEL ! 4 tojás, MAKOS-MEGGYES ETEL ! **Hozzávalók: KIS PLUSSZ :PIKANS IZU SAJTOS LANGOS ! *Hozzávalók:
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi *sírt kellett exhumálni*,
mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb
meglepetésére a *csontok teljesen ép állapotban voltak*, olyannyira, hogy
tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény
egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal *fogyasztott
étkezési mákot* különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt
a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások
kiderítették, hogy a *mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a
"felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért*.
A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek
tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport
hagyományos kezelést apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat
szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport
valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos
kezelést követően.
Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen
alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható *mák-olajat*. Vigyázat!
Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a
kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot
javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható
*medvehagyma
alkoholos kivonatának* tartós szedése. (Bálint János)
Link: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html
És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort
hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji
*csallóközi temető feltárására*, mivel a kétszáz éves csontvázak *egyike sem
volt csont-ritkulásos* (nem voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két
természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők
a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek
semmit cukorral, csak *mézzel*, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, *
mangalicát* tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a
legfőbb: *rengeteg
mákot* ettek.
Schirilla György *58-féle mákos étel receptjét* gyűjtötte össze. Az volt a
szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos
süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünepig. *Márpedig a mák nagyon
egészséges*. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az
anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához
szükségesek: ilyen a *kalcium, a vas *(a nagy vastartalomtól fekete), de
tartalmaz *folsavat* (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:
*25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel
édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de
éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az
elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell
tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.*
*Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb
reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat
készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek
pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne
cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz,
ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin
megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem
gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem
hosszabb távon fejti ki*.
Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi
táplálkozásában *cukor
*helyett *mézet* használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább
baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok
sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot.
4-6 db kifli,
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evőkanál cukor,
5 dkg mák
Elkészítése:
Elkészítjük a
vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással,
hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A
kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a
pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és
rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és
hidegen fogyasztjuk.*
50 dkg rétesliszt,
25 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
1,5 dl tejföl,
1 evőkanál
porcukor,
csipetnyi só,
Töltelékhez:
kakaó,
mák,
dió;
vaníliás cukor
Elkészítés:
A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt
belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy
éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval
kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép
világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk
5 tojás,
kb. 10 dkg méz,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál rum,
1 evőkanál citromlé,
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
20 dkg darált mák,
Lekváros töltelékhez:
4 evőkanál szilvalekvár,
4 evőkanál rum
,Tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evőkanál rum,
1 csomag habfixáló
Mázhoz:
1,5 dl tejszín,
13 dkg tejcsokoládé,
sütőpapír
Előkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét
szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra
keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10
dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport
és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát
sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét
elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.*
4 evőkanál víz,
15 dkg porcukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
csipetnyi só,
10 dkg teljes őrlésű liszt,
1 teáskanál sütőpor,
10 dkg darált mák,
1 csomag habfixáló,
5-6 db mandarin,
5 dl tejszín,
25 dkg sovány túró,
6 dkg méz,
2 dl joghurt,
porcukor meghinteni,
sütőpapír
Előkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral; a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A
piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra
keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a
lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük
a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra (felső Kép),
majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára
borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a
konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthűlni hagyjuk
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag süt~opor,
1 üveg meggybef~ott vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)*
*
**Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük 2.hozzáadjuk a tejet 3.a sütőport
belekeverjük a lisztbe 4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába 5.a
citromhéj reszeléket is hozzáadjuk. 6.Jól elkeverjük
7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit 8.beleöntjük a tésztát
9.a meggyet lecsepegtetjük a levét~ol, majd kevés lisztben meghempergetjük,
hogy a tésztát ne áztassa el 10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a
meggyszemeket 11.előmelegített sütoben kb. 30 perc alatt megsütjük 150
C-fokon.*
40 dkg átszilált liszt 1 evôkanál só 1 evôkanál sütôpor 12,5 dkg reszelt
Cheddar jelleg^u sajt 1 tojás 1 evôkanál olaj 1 evôkanál mák 2,5 dl tej 6
szelet füstölt sonka hagymás sajt *
*
**Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert
tojást hozzáadjuk. Kiliszetzett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk,
2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérőjű kört
vágunk ki. Sütőlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220
fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk,
és a közepét sonkával és sajttal töltjük.*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
SZILVA LEKVÁR BEFŐZÉSI MÓDOK...!
A SZILVA JÓTÉKONY HATÁSAI ... !!!
SAVANYUSÁG ELTÉTEL...!!!
GYORSKOVÁSZOS UBORKA