A legtöbb diétás, fogyókúrás módszer kissé megkésve a tengerentúlról
érkezik hozzánk. Nézzük meg, milyen hatásai lehetnek az egyes fogyókúrás
módszereknek.
1, Vércsoport diétaA vércsoport diéta
elméleti háttere, hogy a lektin nevű fehérje, mely a gabonában, húsokban
és tejtermékekben egyaránt található, másként hat a különböző
vércsoportú emberekben és a nem megfelelő kölcsönhatás következménye
számos probléma, köztük az elhízás is.
Az „A” vércsoportú
embereknek sok zöldséget kell fogyasztaniuk és mellőzni a vörös húsokat
és a tejtermékeket. A „B” vércsoportúaknak kerülniük kell a gabonákat,
viszont több tejterméket kell fogyasztaniuk. Az „AB” vércsoportúak a
kettő között vannak. A 0-s vércsoportú embereknek sok húst kell enniük.
Jelenleg
semmilyen evidencia nem támasztja alá a vércsoport diétát, azonban
fontos táplálék csoportok megvonása a szervezettől nem támogatja annak
egészségét és a megfelelő energiaszint biztosítását.
2, Tisztító programokAz
általában 3 hétig tartó tisztító, méregtelenítő program alapját a
természetes, friss, növényi alapú táplálkozás alkotja. A diéta során
naponta kétszer kell folyékony formában zöldségeket fogyasztani (leves
vagy turmix) és naponta egyszer szilárd formában.
Az ilyen
típusú diéta, ha megfelelően végezzük, hatásos lehet, főleg ha megfelelő
mennyiségben fogyasztjuk a zöldségeket. A zöldségek széles választéka
biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat és folyadék
mennyiséget.
dr. Robert Young az ilyen típusú diéták mellé sok
olíva olajat, jó minőségű sókat és megfelelő mennyiségű rost bevitelt
javasol. Természetesen a testmozgás is fontos része a programnak.
3, Atkins 2 módszerAz
Atkins diéták lényege a nagy mennyiségű fehérje bevitel mellett az
alacsony szintű szénhidrát fogyasztás. Ez a módszer beindítja az ún.
ketózis folyamatát, melynek során a szervezet az elraktározott
szénhidrátokat használja fel energiaforrásként.
Az Atkins diéta
2-es formája egészségesebb, mint az eredeti, mivel enged némi szénhidrát
bevitel (barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér). Az Atkins 2-es módszer
határozottan jobb az elsőnél, de egészségesnek nehezen mondható, mivel
az ilyen szigorú szénhidrát megvonásnak és túlzott fehérje és zsír
bevitelnek komoly mellékhatásai lehetnek.
4, Limonádé diétaA
limonádé diéta lényege, hogy 10 napig csak egy speciális méregtelenítő
koktélt szabad inni, mely juharszirupot, limonádét, szűrt forró vizet és
cayenne paprikát tartalmaz. Az elmélet szerint a limonádé segíti a
súlyvesztést, a cayenne paprika gyorsítja az anyagcserét és a
véráramlást azokon a területeken, ahol szükség van a méregtelenítésre. A
juharszirup pedig energiát biztosít.
Ez a diétás módszer nem
tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat,
fehérjét és rostot. Ráadásul minden diétás programnak legalább napi 600
kalóriát kell biztosítania. Az ilyen drasztikus energia megvonás komoly
mellékhatásokkal járhat, az esetleges eredmény pedig kizárólag átmeneti
lesz.
5, Nyers táplálék diétaA nyers
diéta elmélete mögött az áll, hogy a legtöbb táplálék megfőzve elveszíti
tápanyag tartalmát, elvesznek belőle azok az enzimek, amik segítik az
emésztést. A nyers diéta követői 80%-ban olyan ételeket fogyasztanak,
amik nincsenek megfőzve és olyan speciális módszereket alkalmaznak,
melyek „felébresztik” az ételekben lévő enzimeket (áztatás, préselés,
stb.). Sokak szerint a diéta alkalmazása során egészségesebbnek érzik
magukat, több mentális és fizikai energiával.
A magas
hőmérséklet valóban sok étel tápanyagtartalmát csökkenti, azonban
tévhit, hogys minden étel jobb nyersen. Bizonyos répaféléknél pl.
kifejezetten jót tesz a főzés, mert annak során felrepednek a sejtfalak,
így több értékes vegyület jut be szervezetünkbe. Gyerekeknél és terhes
nőknél az ilyen típusú étkezés kifejezetten nem ajánlott. Ettől
függetlenül a nyers zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt
mindenkinek.
6, „30% zsír” diétaA diéta
és egészségünk szempontjából is hatásosabb, ha csökkentjük a zsír
bevitelt, mint hogy teljes egészében kizárjuk azt étrendünkből. A diéta
lényege egy mérsékelt zsírfogyasztás visszafogás, melynek során az
összes bevitt kalória max. 30%-át teszi ki a zsír. A diéta követői
precízen kiszámolják az ételek zsírtartalmát és igyekeznek alacsony
zsírtartalmú ételeket fogyasztani.
A diéta alapvetően jól
működik, hiszen a zsírok kalória tartalma duplája a fehérjék vagy
szénhidrátok kalóriatartalmának. Azonban figyelni kell arra, hogy
megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavat juttassunk szervezetünkbe és
kerüljük a transz zsírsavakat. Ezen felül fontos, hogy pótoljuk azokat a
vitaminokat, melyek zsírban oldódnak, pl. a D-vitamint.
7, Dukan diétaA
Dukan diéta az Atkins diétához hasonlóan arra alapoz, hogy a sok-sok
fehérje és minimális szénhidrát bevitellel fogyás érhető el. A Dukan
diéta 4 lépcsőből áll.
Az első szint 1-10 napig tart, melynek
során csak fehérje bevitel történik (hús). A második szinten a fehérje
és zöldség napok váltják egymást. A harmadik szinten már egy kis
szénhidrát is kerül a táplálékok közé, míg a 4. szint, mely onnantól
folyamatosan fenntartható heti 1 fehérje napot jelent, a maradék 6 napon
pedig mindenki azt eszik, amit csak szeretne.
Az Atkins
diétához hasonlóan itt is az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a túl
sok fehérje nem kedvez az egészségnek, ha ez alacsony
folyadékfogyasztással párosul, akkor jelentősen megterheli a veséket,
ami akár vesekárosodáshoz is vezethet.
A legideálisabb és
legegészségesebb fogyókúrás módszernek – véleményem szerint - a
lúgosítás tűnik, azzal a kiegészítéssel, hogy a napi 130 g szénhidrátot
be kell vinni mindenképpen a szervezetbe, hiszen agyunk a legnagyobb
„szénhidrát evő” és ugyan az agy is képes részben átállni a ketontestek
fogyasztására.
De ez csak néhány ritka betegségben kívánatos,
ugyanakkor a napi 5 adag zöldség vagy annak megfelelő étrend-kiegészítő,
a jó minőségű olajok és esszenciális aminosavakban gazdag fehérjék (pl.
hal) biztosítja a szervezet számára mindazt a tápanyagot, amire annak
szüksége van: vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket,
polifenolokat, enzimeket, stb.
A lúgosítás főbb tényezői:- zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nagyobb mennyiségben
- olajos magvak, esszenciális zsírsavak, olíva olaj
- sók (Himalája só)
- alacsony fehérjebevitel (főleg fehér húsok és halak)
- sok folyadékfogyasztás (lehetőleg tisztított víz vagy lúgosító ital)
- cukrok, vörös húsok, transz zsírsavak, gyors éttermi ételek, koffein és szénsav tartalmú italok kerülése
Kapcsolódó hírek:
Mindenszentek és halottak napjának eredete
CITROM ÉS FOGHAGYMA
SAVANYUKÁPOSZTA KÉSZITÉS
SZILVALEKVÁR KEVERÉS NÉLKÜL...!!!