Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Napjainkban a gyomor-bélrendszeri fertőző
megbetegedések egyre nagyobb hányada vírusos eredetű, a fejlett
országokban a bakteriális eredetű fertőzések közegészségügyi jelentősége
háttérbe szorulóban van. E vírusok leggyakrabban közvetlen/közvetett
emberi kontaktus révén terjednek, de a járványok kialakulásában fontos
szerepet játszanak az élelmiszerek is. Tájékoztató anyagunkban a humán
calicivírusokat mutatjuk be részletesen.
Ajánló
Influenza helyett calicivírus
A Caliciviridae családot alkotó vírusok egy része az 1930-as évek óta
ismert állatpatogén kórokozó. Emberi fertőzésekben csak az 1970-es
években fedezték fel a calicivírusokat, de ma már a legfontosabb
kórokozóknak tartják őket a nem bakteriális eredetű, gyomor és
bélrendszert érintő (gasztroenterális) járványokban. A molekuláris
módszerek elterjedésének köszönhetően folyamatosan nő az újonnan
felismert vírustörzsek száma, melyeket általában felfedezésük földrajzi
helyéről neveznek el.
A humán calicivírusok világszerte, életkortól függetlenül és
szezonalitás nélkül a virális eredetű gasztroenterális megbetegedések
30-40%-át, az ilyen járványoknak pedig 75-89%-át okozzák. A fertőzés
elsősorban a fertőzött széklettel szennyezett élelmiszer (zöldségek,
saláták, eper, málna, kagylók, stb.), a közvetlen és közvetett kontaktus
(pl. az élelmiszert kezelő fertőzött személy, szennyezett felületek,
stb.), valamint a víz révén terjed, de a vírus a hányadék párolgása
útján a levegőben is terjedhet.
A calicivírusok populáción belüli körkörös áramlásához hozzájárul, hogy a
fertőzött személy a tünetek megjelenése előtti és utáni időszakban is
ürítheti a vírust. Részben a rövidtávú immunitás, részben a vírusok nagy
genetikai és antigén diverzitása miatt az élet során ismételt
megbetegedések előfordulhatnak. Humán calicivírus járvány gyakran fordul
elő időlegesen zárt emberi közösségekben (óvoda, iskola, laktanya,
gyermektábor, kórház, öregek otthona, stb.), ahová a vírus bekerülve
gyorsan terjed és rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhat. A
humán calicivírus fertőzéseknek jól körülhatárolható epidemiológiai és
klinikai jellemzői vannak, melyekből négy emelhető ki:
1. a fertőzésnek rövid, 24-48 órás az átlagos inkubációs ideje,
2. az esetek többségében a vezető klinikai tünet a hányás (előfordulási gyakorisága >50%),
3. a betegség rövid, 12-60 órás lefolyású,
4. a széklet rutin bakteriológiai vizsgálatával kórokozó nem mutatható ki.
A humán calicivírusok környezeti hatásoknak relatíve ellenállók, és már
alacsony részecskeszámban is megbetegedést tudnak okozni. A fertőzést és
a járványok kialakulását a vírus széklettel, illetve szájon át történő
terjedése miatt a klasszikus higiénés rendszabályok betartásával,
betartatásával és megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazásával lehet a
leghatékonyabban megelőzni. A humán calicivírus fertőzés megelőzésére
vakcina nem áll rendelkezésre.
Forrás: Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója a calicivírus fertőzésről
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!