Irások: A MEDVEHAGYMA

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A MEDVEHAGYMA

13 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénk zöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük.

A medvék hagymája?

A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum L.) az üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők tömegesen előforduló növénye, de nedves, árnyékos helyeken szintén elterjedhet. A Szigetköz egyes részein (pl. a mosonmagyaróvári Öreg erdőben) sűrű állományt képez. A felszín alatt csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik.

A néphit szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják. A medvehagyma mérgező a kutyák számára.

A mecseki medvehagymás területen évente Medvehagyma Fesztivált rendeznek az orfűi tájházban.

 

Gyógyhatás és alkalmazás

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.

Hogy a medvehagyma valódi kincs, arra utal a sok ételreceptet is közlő Orfűi medvehagyma kincseskönyv.

A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető.

 

Gyűjtés

A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött. A szigorúan védett területeken azonban erre sincs lehetőség. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit. A vele együtt megjelenő, ritka és védelemre szoruló turbánliliom vagy a salamonpecsét nem károsulhat.

A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki. Ha már virágzik, ne szedjük. A gyöngyvirággal való hasonlatosság miatt figyeljünk a levél illatára!

Nehogy mellényúlj!
Minden évben előfordulnak sajnálatos, olykor halálos mérgezések. A medvehagyma levelét ugyanis könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével. Figyeljünk oda!

 

Készítmények

A medvehagyma ellenőrzött körülmények között megfelelhet a biotermék minősítésnek, akár magyar különlegességnek is.

A baksai (Baranya megye) gyógynövény feldolgozó üzem (Schmidt und Co. Kft.) a nyers és mélyhűtött, valamint a kíméletesen szárított leveleket exportálja. A cég vérnyomás-csökkentő és érelmeszesedés-gátló gyógyteát fejlesztett ki, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével „Melius Medvehagymás teakeverék" néven ismert). Ezen kívül számos további medvehagymás termék is kapható, így a kissé szokatlan aromájú ínyencség, a medvehagyma-méz, de a levelekkel ízesítenek sajtot, olajat és mustárt is.

 

Hogyan vásároljunk medvehagymát?

Áprilisban biopiacokon és bioboltokban kereshetjük az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokat! Az ilyen növényt nemrég szedték, friss felhasználásra, vagy feldolgozásra (fagyasztás, szárítás) egyaránt megfelelő.

Tekintve, hogy a medvehagyma időszakhoz kötött ritkaságnak számít, gyakran a már nem egészen friss, hervatag növények is kelendőek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére.

Ennek ellenére figyeljünk a rothadás jeleire: összetapadó, nyálkás levelek; elszíneződő foltok, kellemetlen illat. Az ilyen csokrokat már ne vásároljuk meg.

Hazaérve pár órán belül használjuk fel. A hűtőszekrény hidegebb részében laza ruhába tekerve egy-két napig eltartható.

Fiatal leveleiből idénynövényekkel, salátafélékkel keverten remek saláta és mártás készíthető.

Leveleit apróra vágva vajkrémet készíthetünk, tehetjük szendvicshez, adhatjuk sültekhez, kásákhoz. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.

Megszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kaphatunk.

 

Recept

Medvehagyma krémleves
Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma, felcsíkozva
  • 2 db közepes burgonya, felkockázva
  • 1 vöröshagyma, felkarikázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, pépesítve
  • 500 ml tejszín (tejföl)
  • 1500 ml víz
  • ízlés szerint só, bors

A medvehagyma 4/5 részét félretesszük. A maradékot, a vöröshagymát a burgonyával együtt a burgonya puhulásáig főzzük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pürésítjük.

A már nem forrásban levő leveshez adjuk a megmaradt medvehagymát, és a tejszínnel, illetve a fűszerekkel együtt a krémes állag eléréséig tovább turmixoljuk. A medvehagyma-íz megőrzése érdekében mértékkel fűszerezzük.

 

Boros medvehagyma-kivonat
Hozzávalók:

  • ¾ pohár összevágott friss medvehagyma levél
  • 500 ml száraz bor
  • 750 ml-es üveg

Az üres üvegbe tegyük a medvehagymát, majd öntsük fel borral. Egy nagyobb edénybe helyezve az üveget, melegítsük vízfürdőben addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd. Ekkor dugózzuk le. Egy heti állás után szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

 

Termesztési tanácsok

A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.

Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.

Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.

A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.

Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Baráth Erika üzente 13 éve

Koszonjuk ,nagyon hasznos tudni valokat tartalmaz.A receptet pedig ki is szeretnem probalni.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu