Irások: A BARNA RIZS

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 255 db
  • Videók - 981 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Gyűjtöt és saját irások... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A BARNA RIZS

13 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

Miért olyan egészséges a barna rizs?

Szinte mindenki tudja, hogy a barna rizs egészségesebb, mint szokványosabb, fehér társa, és ennek bizony számos oka van. Lássuk, pontosan miért is olyan jó számunkra ez az étel.

Mi a barna rizs?

A barna rizs tulajdonképpen ugyanaz, mint a a sima fehér rizs, hiszen ugyanarról a növényről származnak. Tehát nem létezik külön barna és fehér rizs fajta, a különbséget pusztán a feldolgozás módja teszi. A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak fényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről, míg a fehér rizsnél több réteg, sőt leggyakrabban még fényezésen is átesik.

A feldolgozás hátrányai

Sajnos azonban, ha ezeket a rétegeket eltávolítjuk a rizsről, akkor nagyon sok értékes tápanyagot is eltávolítunk velük együtt, és semmi más nem marad, mint fényezett keményítő. De akkor vajon miért van szükség rá? A válasz egyszerű: a rizs, fehér formájában sokkal tovább eltartható, mint a barna rizs. A rétegekben található esszenciális zsírok a feldolgozás során oxidációnak indulhatnak, mikor levegőre kerülnek, és emiatt hamar megromolhat a rizs.

A rizsfeldolgozók kényelme nagyon sok pozitív hatástól foszt meg bennünket, rizsfogyasztókat. A tisztítási folyamat ugyanis elveszi a rizsben található B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B6 vitamin 90%-át, és vastartalmának 60%-át. A feldolgozás során odaveszik az összes rostanyag is, csakúgy mint az esszenciális zsírsavak.

A barna rizs előnyei

Szerencsére ha a hétköznapibb fehér rizs helyett inkább barna rizst választunk, akkor kikerülhetjük a rizsfeldogozók kényelméből eredő hátrányokat. TIPP: Barna rizsből ma már nem csak szemes változatát, hanem egyéb készítményeket, például lisztet is kaphatunk!   Kísérletezgessünk bátran!

Lássuk most részletesebben, milyen szervezetünk számára fontos anyagokat tartalmaz a barna rizs:

kiváló mangánforrás
- a mangán megőrizni csontjaink ellenállóképességét és egészségét, hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak szintetizálásához, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.
gazdag szelénben - a szelén igen fontos szerepet játszik sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen.
tartalmaz magnéziumot - ami elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, illetve az egészséges izmokhoz és csontokhoz.
rostban gazdag - a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás). Már egyetlen csészényi barna rozs fedezi a napi rostszükségletünk 14%-át!
bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet
gyorsan teltségérzetet okoz - ezért kiváló eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak.

Hogyan főzzük?

Lényegében ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér rizst, ám mivel a barna rizsszemek keményebbek, ezért érdemes főzés előtt 25-30 percre hideg vízbe áztatni. Így az egyébként 30-40 perc főzési időt 5-10 perccel csökkenthetjük.

Ami pedig a recepteket illeti, fantáziánkra van bízva. Lényegében ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint fehér társát, tehát köretként, rizottóként, rizsgolyóként, rizsdesszertként, stb.

Tárolási útmutató

Mivel a barna rizs rétegeiben még rengeteg zsír található, ezért romlandóbb is. Nem érdemes belőle otthonra egyszerre sokat vásárolni, ugyanis ezek a zsírok több hónapos tárolás hatására megavasodhatnak. TIPP: ha hűtőszekrényben tároljuk a még meg nem főzött barna rizst, megkétszerezhetjük az eltarthatósági idejét!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

ÉN IS GYORS RIZSBŐL KÉSZITEM. PÁROLT SÁRGARÉPÁVAL, KARFIOLLAL, ZÖLDSÉGGEL, UBORKÁVAL ÖSSZEKEVEREM, BEFÜSZEREZEM ÉS NAGYON FINOM. CSAK ÚGY MAGÁBAN ÁM!! HÚS NÉLKÜL. VALÓBAN LAKTATÓ, FOGYIZÓKNAK KITÜNŐ!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszi Magdi! Én is át tértem már a barna rizsre sok jó dolgot hallottam én is róla.Ami a hátránya,hogy tovább tart az elkészítése,de már van olyan gyors barna rizs is ami 15-perc alatt megfő! Finom és tápláló valamint az éhség érzetet is csökkenti!!!

Válasz

Baráth Erika üzente 13 éve

Igazabol,mar tobszor akartam,hogy kiprobalom ,de valahogy meg nemszantam ra magam.Oka talan az hogy egyedul voltam es egyepkent sem vagyok rizses
Megfozom megis eszem ,de nem vagyok oda erte.Itt a robieknal mar megfogom
csinalni mert a fiam is es menyem is foetelkent szeretik a rizst.Koszonom

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu