Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyűjtöt és saját irások... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyűjtöt és saját irások... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Baráth Erika indította 14 éve
Tippek:fozeshez,takaritashoz,es egyebb.
Hozzászólások eddig: 12
Baráth Erika üzente 12 éve
ÖBLÍTŐSZER HÁZILAG:
Hozzávalók:
fél literes ásványvizes flakon
bio almaecet
víz
illóolajok
Elkészítés:
A fél literes flakonodba tegyél kb. 0,5 dl bio almaecetet, töltsd fel vízzel a flakon nyakáig és helyezd bele kedvenc illóolajaidat. Csavard rá a kupakot a flakonra és jól rázd fel. Minden mosás előtt rázd fel az üveget!
Használata: helyezd bele a mosógép öblítőrekeszébe ugyanolyan mennyiségben mintha rendes bolti öblítőt tennél bele. A ruha puha lesz és jól vasalható.
Itt be is fejezhetném a tanácsadást, de azért néhány tippet, praktikát még leírok ide nektek:
ha teafaolajat teszel a flakonos öblítődbe (max. 2 cseppet, mert elég intenzív az illata), akkor még a mosás utolsó fázisában is fertőtlenítesz.
zokni, konyharuha, rongyzsebkendő mosásánál a teafaolajból akár 4-5 cseppet is tehetsz pluszba az öblítőrekeszbe, így a kritikus anyagok garantáltan mentesek lesznek a gombáktól, baktériumoktól.
allergiásoknak, atópiás dermatitiszben szenvedőknek és ekcémásoknak nem ajánlok semmilyen illóolajat. Ők csak simán almaecet-víz eleggyel öblítsenek. Nem lesz ecetszagú a ruha!
nálunk a legkedveltebb öblítőbe rakható illóolaj-keverék: narancs (édesnarancs vagy mandarin) illóolaj 5 csepp+ grapefruit illóolaj 4 csepp+ levendula illóolaj 3 csepp+ylang-ylang (vagy jázmin) illóolaj 3 csepp+teafaolaj 2 csepp
a flakonos zöld bolti ecet nálunk nem jött be, én nagyon érzékeny vagyok az ecet illatára (konkrétan rosszul vagyok tőle "gyomorilag":-)), és a sima ecetet éreztem a ruhán. Az almaecet viszont teljesen eltűnik a ruhán. Semmi illatot nem hagy a száradt ruhán.
Mindnekinek jó szívvel ajánlom ezt a receptet, mert soha nem lesz öblítőhiány a háztartásban. Nem kell a családfőt leugrasztani a közértbe egy öblítőért vasárnap délelőtt:-)). Nem utolsósorban pedig nem szennyezzük a környezetünket és nem szintetikus szerekkel mérgezzük magunkat.
A néhány bejegyzéssel ezelőtti folyékony mosódió+jelen öblítő receptet jó előre (akár egy évre is) lehet tervezni. Nem kerül sokba a hozzávalók beszerezése és saját magunk házilag tudjuk szabályozni az elkészített mennyiségeinket. Így garantáltan nincs pazarlás, nincs pénzkidobás. Gyorsan és nagyon környezetbarát módon tudunk mosni.
Baráth Erika üzente 12 éve
ÖBLÍTŐSZER HÁZILAG:
Hozzávalók:
fél literes ásványvizes flakon
bio almaecet
víz
illóolajok
Elkészítés:
A fél literes flakonodba tegyél kb. 0,5 dl bio almaecetet, töltsd fel vízzel a flakon nyakáig és helyezd bele kedvenc illóolajaidat. Csavard rá a kupakot a flakonra és jól rázd fel. Minden mosás előtt rázd fel az üveget!
Használata: helyezd bele a mosógép öblítőrekeszébe ugyanolyan mennyiségben mintha rendes bolti öblítőt tennél bele. A ruha puha lesz és jól vasalható.
Itt be is fejezhetném a tanácsadást, de azért néhány tippet, praktikát még leírok ide nektek:
ha teafaolajat teszel a flakonos öblítődbe (max. 2 cseppet, mert elég intenzív az illata), akkor még a mosás utolsó fázisában is fertőtlenítesz.
zokni, konyharuha, rongyzsebkendő mosásánál a teafaolajból akár 4-5 cseppet is tehetsz pluszba az öblítőrekeszbe, így a kritikus anyagok garantáltan mentesek lesznek a gombáktól, baktériumoktól.
allergiásoknak, atópiás dermatitiszben szenvedőknek és ekcémásoknak nem ajánlok semmilyen illóolajat. Ők csak simán almaecet-víz eleggyel öblítsenek. Nem lesz ecetszagú a ruha!
nálunk a legkedveltebb öblítőbe rakható illóolaj-keverék: narancs (édesnarancs vagy mandarin) illóolaj 5 csepp+ grapefruit illóolaj 4 csepp+ levendula illóolaj 3 csepp+ylang-ylang (vagy jázmin) illóolaj 3 csepp+teafaolaj 2 csepp
a flakonos zöld bolti ecet nálunk nem jött be, én nagyon érzékeny vagyok az ecet illatára (konkrétan rosszul vagyok tőle "gyomorilag":-)), és a sima ecetet éreztem a ruhán. Az almaecet viszont teljesen eltűnik a ruhán. Semmi illatot nem hagy a száradt ruhán.
Mindnekinek jó szívvel ajánlom ezt a receptet, mert soha nem lesz öblítőhiány a háztartásban. Nem kell a családfőt leugrasztani a közértbe egy öblítőért vasárnap délelőtt:-)). Nem utolsósorban pedig nem szennyezzük a környezetünket és nem szintetikus szerekkel mérgezzük magunkat.
A néhány bejegyzéssel ezelőtti folyékony mosódió+jelen öblítő receptet jó előre (akár egy évre is) lehet tervezni. Nem kerül sokba a hozzávalók beszerezése és saját magunk házilag tudjuk szabályozni az elkészített mennyiségeinket. Így garantáltan nincs pazarlás, nincs pénzkidobás. Gyorsan és nagyon környezetbarát módon tudunk mosni.
Baráth Erika üzente 12 éve
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
A SÖRRŐL:
*Csapdába ejti a csigákat és a csúszómászókat. *
- Helyezz el több tányér, vagy korsónyi sört a kertedben, lehetőleg az este
folyamán. Reggel nyálkás állatok tömkelege hever majd a sör erjedésétől
megfulladva a csali körül. Ez többször is megismételhető, egészen addig,
amíg a sör teljesen el nem párolog.
*Elűzi a rovarokat gyümölcseidről. *
- Ha konyhádban van egy vödröd, amely teli van gyümölcsökkel, akkor
valószínű, hogy legyekben és muslicákban sem szenvedsz hiányt. A képlet
egyszerű, ha meg akarsz szabadulni tőlük: tégy a konyhapultra egy tál sört,
fedd le műanyagzacskóval, majd vágj kis lyukakat azon, hogy a rovarok
beférkőzhessenek. Ha beleszállnak, akkor ki már nem jutnak, mert biztos,
hogy az alkoholban lelik halálukat.
*Egy-egy kültéri családi program idejére felfüggeszti a méhinváziót. *
- Helyezz el néhány pohár sört távolabb a megterített asztaltól. Ez nem egy
hosszú távú darázsszabályozási taktika, de tökéletes megoldást nyújt egy
csípésmentes nap eltöltéséhez. Így biztos, hogy nem kell adrenalin
injekcióhoz nyúlniuk a rovarméreg allergiásoknak sem.
*Megszabadít a nem kívánt ház körüli egerektől. *
- Ne aggódj, ha nincs macskád, hisz sörrel is megoldható az egérprobléma,
amely kifejezetten neked való, ha szeretsz humánus módon bánni az
állatokkal. Mindössze annyi a dolgot, hogy néhány deci sört öntesz a
lavórba, és egy fadarabbal segíted az egerek oda vezető útját. Mihelyst a
rágcsáló beleesik az itókába, máris "részeg" lesz s neked bőven lesz időd
elszállítani a háztól.
Termékenyebbé teszi a kerti talajt.
- A sörben lévő cukortartalom kedvezően hat a virágokra és a zöldségekre.
Szobanövényeid is imádni fogják. - Beltéri virágaid is kedvelik a sört, ám
ez esetben kisebb mennyiségben kell azt adagolni. Míg szabadtéren egy-egy
áztató eső eloszlatja a sört a talajban, a bent nevelt növényekről ez nem
mondható el. Épp ezért óvatosan, csak egy-két evőkanálnyit szabad az
élőlényre önteni.
*Élénkzölddé varázsolja a gyepet. *
- Barna folttal tarkított a kertben a fű? Aggodalomra semmi ok, hisz a
sörben lévő savak elpusztítják a gombákat és a kártevőket.
*Folteltávolító. *
- Ahelyett, hogy kémiai anyagokkal bombáznád a kávéval, teával vagy bármi
egyébbel leöntött ruhádat vagy épp szőnyegedet, inkább kapj elő egy üveg
sört, amely - hasonlóan a szódabikarbónához - biztos megoldást nyújt a
pecsétek ellen. Áztasd be vele az érintett részt, hagyd állni egy kicsit,
majd dörzsöld ki a koszt. Ha kész, akkor mosd át szappannal és vízzel a
textilt, hogy ellenőrizhesd maradt-e nyoma a mocsoknak.
*Megtisztítja arany ékszereidet. *
- Hasonlóan a gyári aranyszépítőkhöz, helyezd nyakláncaid egy tál sörbe.
Hagyd egy kicsit ázni, majd öblítsd le és egy száraz ronggyal finoman
töröld át.
Baráth Erika üzente 12 éve
11.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet,
rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás
illatokat.
12.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte
hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
13.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez,
stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
14.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget
összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges
is!
15.
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már
majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az
íze és az illata.
16.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és
nem maszatolós.
17.
Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd
előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
18.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban
helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
19.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz
hólyagos sem.
20.
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltoskanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen
osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
Baráth Erika üzente 12 éve
turpisságok a konyhában
1.
A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal,
ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel
megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát
ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön.
Szeletelem, mint a bagettet.
2.
A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így
teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom
(fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc
galuskájába is szórok.
3.
Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük,
így biztos nem károsodik a forma.
4.
A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát
teszünk.
5.
Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,
legyen az főzelék vagy leves.
6.
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem \"köpköd\" sütés
közben
7.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól
megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag,
zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét
kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea,
limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
8.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az
edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
9.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem
száradnak ki.
10.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány
percre.
Baráth Erika üzente 12 éve
21.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
22.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz
alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen
ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem
szárad ki.
23.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért
miután kivettük, keverjük fel.
24.
Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl.
mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
25.
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is
bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem
vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb
illóolaj kerül a levegőbe.
26.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az
égett részt: nem fog felhólyagosodni.
27.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a
fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez,
panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle,
díszíthetünk habjával süteményeket is.
28.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele
nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
29.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből
több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
Baráth Erika üzente 13 éve
ES AZ UTOLSO TIZ :
30.
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne
tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve
már nem.)
31.
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
32
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
33.
Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben
sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt
beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet plusz nem
szaporodik fel a mosatlan sem.
34.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük
cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
sokkal több palacsinta süthető belőle.
35.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.
36.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is
öntünk.
37.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan
lecsusszan róla a méz!
38.
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen
reszelhető.
39.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
szükség van.
40.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz
tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha
megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól
pakolhatók a fagyasztóban
Baráth Erika üzente 13 éve
21.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
22.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz
alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen
ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem
szárad ki.
23.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért
miután kivettük, keverjük fel.
24.
Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl.
mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
25.
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is
bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem
vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb
illóolaj kerül a levegőbe.
26.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az
égett részt: nem fog felhólyagosodni.
27.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a
fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez,
panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle,
díszíthetünk habjával süteményeket is.
28.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele
nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
29.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből
több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás